"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

27.04.2010 г.

Един стар но качествен филм



Един интересен филм, който гледах днеска и си заслужава. Той се казва "K-PAX / Кей Пакс" (2001). В него има всичко, загатка, човешка драма, лудост, мистерия. С две думи свалете го и гледайте ако още не сте, няма да съжалявате.

60 децибела вдигат кръвното


Шумът от трафика увеличава кръвното налягане, като най-вредни са звуците над 60 децибела. Това показало изследване на шведски учени от болницата към Университета в град Лунд. То обхванало 28 000 души от шведската провинция Сконе. Изследователите проследили как им влияе шумът от трафика. Най-стряскащо било откритието, че опасността от сърдечносъдови проблеми или хипертония се увеличавала с 90% при всекидневното излагане на шум над 60 децибела. Звуците от тряфика докарвали още стрес и нарушения в съня. Данните показали и че силните шумове са най-вредни за младите и хората на средна възраст. При тях рискът е от инфаркт и инсулт. От проучването станало ясно, че хората над 60 години най-малко се влияят от тряфика. Това се дължи на два фактора - нечувствителност към шума или наличието на хипертония.

26.04.2010 г.

Слоновете са алкохолици


Слоновете са животни, считани за богове в определени страни и исторически периоди, смятани са за изключително умни. Заради дългото време, което прекарват около хората обаче, те са открили някои доста неприятни черти на това съжителство. Под "черти" трябва да се разбира ликьор. Огромните бозайници използват всеки удобен момент да се доберат до случайно попаднал им алкохол, но тъй като се напиват лесно, положението скоро става сложно. Тяхното пиянство не е от най-добрите и слоновете правят купища бели в нетрезво състояние. Разбира се, логично е дори лекото залитане на това огромно създание да предизвика множество счупени предмети, но слоновете стават наистина буйни.

Подобно на тях с особено неприятно пиянство са и пчелите. Алкохола те си добиват от случайни ферментирали плодове или течности, а често биват умишлено опиянени от любопитни изследователи. Резултатът е повече от интересен - пияните насекоми отказват да летят, доста по-малко общуват с останалите си събратя и често се стига до насилие. В пчелните кошери обаче се наблюдава стрикно спазване на реда и приличното поведение. Ето защо "охраната" от трезви пчели изхвърля пияндето от кошера. Ако кърканата пчела окаже съпротива, останалите дружно откъсват краката и. (статия от в."Телеграф")

Домашните любимци свалят кръвното


Домашните любимци подобряват здравето на собствениците си, като дори им смъкват кръвното. Това установили американски учени от Колежа по ветеринарна медицина към университета в Мисури. Проучването им показало, че любимците карат стопаните си да правят повече физически упражнения. Те дори подобрявали физиологичното им състояние. Според учените четириногите можели да повлияят добре и срещу кризата. Те правели това с проявата на подкрепа и верността си към стопанина. (статията не важи за хора, които гледат хамстери и други подобни животни)

23.04.2010 г.

Често задавани въпроси по време на интервю


Въпроси за вас:

Разкажете ми за себе си...
Какво ви мотивира?
Как работите в стресова ситуация? (дайте пример)
Кои са три от вашите силни и слаби страни?
Защо напуснахте предишната си работа?

Интерес към организацията:

Какво според вас е най-голямото предизвикателство пред организация като нашата?
Кои са най-важните стимули, които очаквате от кариерата си?
Защо решихте да кандидатствате в нашата компания?
Какво знаете за нашата организация?
Защо смятате, че трябва да наемем някой с вашия опит?
Кои са двете постижения, които са ви доставили най-голямо удовлетворение?
Защо трябва да ви наемем?
С какво сте по-добър от другите кандидати, с които ще се срещна?

Поведенчески въпроси:

Дайте ми пример за скорошна ситуация, в която сте се проявили като лидер.
Разкажете ми за случай, в който са ви държали отговорен за проблем, който не сте причинили.
Помислете за промените, които сте видели, и ми разкажете как се справяте с промяната.
Разкажете ми за решение, които сте взели наскоро, и как сте стигнали до него.
Питайте:
Каква би била първата ми задача?
Какви видове обучения предлагате?
Какво да очаквам като кариерно развитие във вашата организация?
Колко често ще оценявате представянето ми?

Не питайте:
За заплата и други придобивки.

(материала е взет от http://createcv.atspace.com/saveti.html)

15.04.2010 г.

Tom and Jerry - The midnight snack

10 лесни стъпки да направите вашата компания "по - зелена"


1.Повишете температурата. Една от най-ранните екологични инициативи, която има значителен ефект, е увеличаването на температурните стойности в центровете за данни с няколко градуса. Според проведеното проучване на Forrester Research при повечето от центровете за данни се поддържат прекалено ниски температури, а това според анализаторите от Forrester е излишен разход на енергия. Пример в тази насока е опитът на някои компании да повишат температурите в техните центрове за данни, да затворят херметически сърварните ракове, да въведат метода "hot/cold aisle" за климатизация на сървърните помещения и да инсталират високоефективни средства за охлаждане на помещенията.

2.Изградете съоражения за събиране на дъждовна вода. Тук ще споделим примера на една американска компания - Highmark Inc. Компанията инсталира контейнер под центъра за данни, в който се събира дъждовна вода от покрива на сградата, като водата се ползва за охлаждане на оборудването в центъра за данни.

3.Обединете принтерите. Спестете пари чрез свързване на принтерите във фронт офиса. Можете и да помогнете на околната среда, като например принтирате двустранно и настроите принтерите да генерират разпечатки, при които се използва по-малко мастило и по-малко тонер.

4.Намалете употребата на хартия. Полагайте повече усилия за рециклиране на хартията и купувайте рециклирана хартия. Показателен е опитът на Ryder System Inc. - преди няколко години компанията разположи кошчета за събиране на хартия за рециклиране на всеки етаж във своите сгради.

5.Инсталирайте технология за пряка видеовръзка. По този начин ще намалите нуждата от скъпи пътувания. Пряката видеовръзка ще ви помогне да спестите разходи за пътувания и полети, да не говорим за пропилените продуктивни часове по време на пътуванията, както и разходите за настаняване и други. Според Грег Смит, ИТ директор на World Wildlife Fund, видеоконференциите са много по-добър вариант, отколкото многобройните пътувания до офиса на компанията в Женева.

6.Направете вашите покупки "по-зелени". Интересувайте се от екологичните програми на ИТ доставчиците- като обявената от Dell "Plant a Forest for Me", с помоша на която компанията и нейните клиенти подпомагат организации за опазване и отглеждане на дървесни видове и по този начин компенсират емисиите въглероден диоксид, отделяни при работата на компютърното оборудване.

7.Осигурете възможности на вашите служители да работят извън офиса. Предоставете на сътрудниците нужното оборудване ( широколентов достъп и мобилни компютри) и ги окуражавайте да работят от дома си. Пример в тази насока е Discovery Communications LLC. ИТ отделът на компанията е раздала мобилни компютри на всеки от своите 3619 служители, който е пожелал да работи от дома си, като е предоставил сигурен достъп и VoIP възможности.

8.Включете всички служители в "зелените " инициативи. В Perkins i Will Inc., компания работеща в сферата на архитектурата, всеки офис разполага с т.нар. "зелен отбор", като компанията следва стратегия наречена "план за зелени операции", който включва инициативи в 6 сфери: транспорт, изпозване на вода в офиса, офис консумативи, качество на въздуха в помещенията, обновяване на офис помещенията и нова конструкция.

9.Купувайте енергийно ефективно ИТ оборудване. Най-добре е да купувате ИТ продукти, които отговарят на критериите за опазване на околната среда.

10.Рециклирайте и ползвайте повторно старото оборудване. Дайте старото оборудване за благотворителност или го рециклирайте. Интересна е практиката на Marriott Internacional Inc. Компанията рециклира повече от 18000 принтера, монитора, периферни и други устройства. Това са около 200 тона пластмаса, транзистори и други материали, които не могат да се разложат по естествен път.

13.04.2010 г.

Тримата глупаци - De facto

12.04.2010 г.

Tom and Jerry - Puss gets the boot

Големият корем смалява либидото на мъжете


Големия корем смалява либидото на мажете и това е известно на много мъже в разцвета на силите, натрупали излишни килограми. И ако преди мъжката им гордост е била голяма, сега под големия корем изглежда доста по-малка. Експертите твърдят, че това не е оптическа измама, а се дължи изцяло на наднорменото тегло. Затова и първият им съвет към притеснените мъже е да ослабнат и либидото им отново ще порасне – като гъба след дъжд, казват те.

Извесно е, че в годините на след пубертета мъжкият инструмент нито расте, нито намалява. Причината за ‘смаляването’ му е, че потъва в мастна тъкан. Според руските лекари, провели изследването, единствената терапия срещу смаляването на либидото е отслабването. Ако свалят излишните 10-15 килограма, пациентите с радост ще забележат, че инструментът им се е удължил най-малко с три сантиметра.

10.04.2010 г.

Най-добрите фантастични сериали


Първо място според мене принадлежи на сериала Stargate SG-1. Много интересен и обсебващ със свойте 10 сезона. Той откъсва феновете от реалния свят и ги запраща на пътешествие далече в космоса. Наистина зашеметяващ сериал, много добра актьорска игра и добре направени специални ефекти. Екшън не липсва както и развръзки. Единственото, което не ми хареса в този сериал е краят му, действието на последния епизод се развива прекалено бързо и останаха някой неясноти относно някои персонажи от сериала. Според мене трябваше да направят поне още един сезон, за да завършат историята по подобаващ начин. Иначе не съжалявам за времето което сам загубил, за да изгледам сериала.

На второ място поставям продължението на Stargate SG-1, което е Stargate Atlantis. Също интересен, завладяващ сериал с малко кофти край. Но сигурно са им свършили парите на продуцентите или нарочно са го оставили с отворен край, за да могат да направят продължение на сагата под името Stargate Universe, който не струва според мене поне след изгледания първи сезон, който е излязъл до момента. Много слаб, почти никакво действие или ако има такова то приключва бързо. Надявам се втория сезон да е по-добър от първия, но това ще се види когато излезе.

На трето място според мойта лична класация е Farscape. Сериал с много разнообразни извънземни, кораби, битки и още много други неща, който вълнуват феновете на фантастиката. Направени са изключителни пет сезона, но заради религиозни причини сериала е прекъснат. Продуцентите, за да не разочароват феновете на сериала правят филм с който слагат край на историята. Във филма е показана съдбата на геройте и тяхната финална битка, която е направена изключително добре.

Това е моя топ 3, ако знаете някой друг сериал които си заслужава гледането споделете го с нас, за да се насладим и ние на него.

9.04.2010 г.

HAGGARD в Пловдив


На 19 април 2010г. от 19 ч. HAGGARD, ще изнесат един зрелищен концерт заедно с Пловдивската филхармония. Групата се завръща у нас след огромния успех, който пожъна миналата година с гостуването си в столичния клуб Blue Box. За събитието което ще се проведе на сцената на Летния театър в Пловдив Haggard са подготвили уникални аранжименти на класически изпълнения на групата, преработени специално за случая и предвидени да изкефят максимално феновете.

Билетите за концерта се продават онлайн на Eventim.bg, в магазини Офис 1, Мултирама, Пикадили, Германос и др. от партньорската мрежа на Eventim.

8.04.2010 г.

Какво ще се пише в блога


Здравейте на всички който сте посетили моя първи и още много млад блог. Благодаря ви много, че сте отделили от безценното си време за да го рагледате. Ще се опитам да направя блогът интересен и пълен с най различна информация (новини, спорт, забавления и т.н), няма да е перфектен но все пак съм начинаещ и уча още тънкостите на занаята. Надявам се на малко помощ от ваша страна, ако имате някакви критики, мнения или просто нещо не ви харесва да ми пишете, за да мога да го променя или да го премахна. Довиждане за сега и не забравяйте да посещавате моя блог и да следите моето развитие:)