"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

27.04.2011 г.

През януари 2006г: Катастрофа чака света през 2050 г.

Тотална катастрофа очаква планетата след 45 г. съобщи вчера в. "Лос Анджелис таймс". Прогнозата е направена от 1300 учени от 95 страни. Те са подготвяли изследването си в продължение на 4 г. по поръчка на ООН. Според него след около половин век населението на Земята ще нарасне с около една трета, достигайки 9 млрд. души, а обемът на световната икономика ще се увеличи четири пъти. От това ще последват редица трудности.

Повечето хора ще живеят в мегаполисите, които ще потънат в отпадъци и отходни води. Почти всеки жител на планетата ще узнае какво е глад и липса на питейна вода. Световната промишленост ще се сблъска с хронична липса на суровини - полезни изкопаеми и енергийни ресурси. Между временно равнището на световния океан ще се покачи и ще залее голяма част от сушата.

Заради климатичните промени рязко ще се увеличи и броя на природните бедствия като урагани, невиждани студове или суша в райони, за които днес те са несвойствени. Ще изчезнат множество животински и растителни видове, от което ще последва срив на рибната индустрия. Ще изчезнат и кораловите рифове. По планетата ще плъзнат и непознати болести.

"Въпреки, че прогнозата е за тотален упадък, това е по-скоро история на надеждата", обяснява Стивън Карпентър от университета " Уисконсин-Медисън", които е един от водещите съставители на доклада. По думите му хората имат възможност да променят бъдещето, стига да се заемат с това от сега. "Това е положителна новина", отбеляза Карпентър.

Статия от в. "Дневен труд" 2006 г.

23.04.2011 г.

През октомври 2005г: Птичия грип може да убие 150 милиона души

Пандемията от птичи грип, която може да погуби 150 милиона души, заплашва планетата . Страховитата прогноза е на Дейвид Набаро, експерт от Световната здравна организация (СЗО), съобщена от световните агенции. По мнението на британеца пандемията е неизбежна и се дължи на мутирането на вируса H5N1, който по принцип поразява само пернати. "Това е като комбинация от глобалното затопляне и СПИН, при това птичият грип се разпространява 10 пъти по-бързо", обяснил Набаро. Той бил повикан в централата на ООН в Ню Йорк, за да разработи стратегия за възпиране на възможна глобална епидемия от заразата.

Вирусът на птичия грип плъзна през 2003 г. в азиатските страни. Заразата главоломно се разпространи върху пернати във ферми в Индонезия, Филипините, Виетнам, Сингапур, Тайланд, Китай. За 2 г. грипът погуби десетки милиони птици, от които 10 милиона само в Индонезия. В Азиатския регион са регистрирани и 70 случая на хора, за които се предполага, че може да са заразени с птичи грип. 6-тима от тях починаха.

Пандемията може да вземе между 5 или 150 млн. човешки жертви, твърди Набаро. От три фактора зависи колко души ще загинат - в коя страна ще започне епидемията, колко бързо ще бъде открита тя и какви мерки ще бъдат предприети. Най-лошия сценарий е птичия грип да се прехвърли върху човека в някоя от бедните и едновременно свръхнаселени страни. Освен в Азия птичия грип бе регистриран миналия месец и в Русия. Той бе пренесен от прелетни птици. Няма данни тази зараза да е достигнала България.
Най-смъртоносната грипна епидемия в света е от 1918 г. Тя отне живота на 40 млн души.

Статията е от в. ''Дневен труд'' 2005 г.

20.04.2011 г.

През юни 2006: Чуждите инвестиции " помпат" инфлацията у нас

Комбинацията от висок търговски дефицит, чужди инвестиции и лихвени проценти създава силен натиск в България, Румъния и Турция. Това се твърди в годишен доклад на Световната банка за финансиране на страните с развиващи се икономики, публикуван вчера. От институцията припомнят, че в горепосочените страни монетарните институции са повишили лихвите, за да овладеят проблема. Но заради по-високите лихви в страните идват нови пари от чужбина, които също допринасят за покачване на инфлацията.

Чуждестранните капиталови потоци допринасят за увеличаване размера на кредитите в държави, сред които е и България, отчитат от Световната банка. През 2005 г. инвестициите в 123-те държави с развиващи се икономики са достигнали рекордната стойност от $ 491 млрд., твърди проучването. През 2005 г. развиващите се държави са отчели среден икономически ръст от 6,4% , докато богатите държави - само 2,8% ръст. За м.г. глобалната икономика е нараснала с 3,6%.

Високите цени на петрола не са оказали сериозни влияния върху глобалния икономически растеж, като все пак са допринесли за намаляването му с 0,5%. Заради скъпия петрол през 2005 г. страните с развиваща се икономика са отчели по-високи разходи със $ 137 млрд. За сравнение, "загубите" на САЩ от това са $ 125 млрд. Все пак петрола допринася за евентуални рискове за икономическото развитие, защото несигурността на доставките на "черното злато" може значително да повиши цената на суровината.

Сред другите опасности, които заплашват развиващите се държави, са политическите сътресения и евентуалното разпространение на болестта птичи грип. Експертите на Световната банка са оптимистични за цената на петрола, като очакват през 2008 г. тя да е около $ 60 за барел (159 л.). В момента барелът се котира за около $ 72.

Статията е от вестник "Дневен труд" 2006г.