"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

1.03.2011 г.

През март 2006г: Сметната палата вади в интернет засекретените имоти на властта

До края на годината в интернет ще бъдат качени имотните декларации на депутатите и висшите ни държавници. Това предвижда съвместен проект за изграждане на софтуер между Сметната палата и Американската агенция за международно сътрудничество, съобщи вчера в парламента шефът на Сметната палата Валери Димитров.

Думите му са в пълно противоречие с решението на парламентарната вътрешна комисия, която засекрети имотното състояние на политици и чиновници и забрани публикуването на данни за него. Това стана в сряда с поправка в Закона за публичния регистър, предложена от кабинета. Според промените всеки може да прочете декларациите на депутати и висши държавни служители, но не може да ги публикува без писменото им съгласие. Към текста има и "бонус" - информацията не може да се пуска и в интернет. Кабинетът се оправда със Сметната палата, която нямала техническа и финансова възможност да пусне в глобалната мрежа декларациите.

На заседание в сряда СДС и ДСБ скочили срещу скандалния текст. Още през 2005 г. от Европейската комисия изрично поискаха публичния регистър да е качен в интернет и Министерския съвет пое този ангажимент, каза пред "Труд" синия Йордан Бакалов. В същото време БСП, НДСВ и ДПС спускат желязна завеса над имотите си, каза и Атанас Атанасов от ДСБ. Според червената Татяна Дончева комисията е приела само, че не могат да се публикуват лични данни, адреси, банките, в който са спестяванията на депутатите, и т.н., което би ги превърнало в "плячка". Медиите обаче и сега не публикуват подобна информация.

Статия от вестник "Дневен труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар