"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

27.02.2011 г.

Календарът на маите сбъркан с 50-100 години

За онези, които вярват в апокалипсиса през 2012г., който бил предсказан от календара на маите, има една добра и една лоша новина, предадоха осведомителните агенции. Добрата новина е, че календарът не завършва на 21 декември 2012 г. и съответно светът не свършва заедно с него.

Лошата новина за вярващите в пророчеството е, че след като календарът не завършва през 2012, никой не знае кога ще завърши и дали вече не е завършил. Нов критичен поглед над древното пророчество е публикуван в една от главите на новата книга "Календари и години 2: Астрономия и време в древния свят". Авторът на книгата твърди, че при преобразуването на датите от календара на маите в съвременен календар има грешка от минимум 50 или 100 години.

Това отменя бурното обсъждания апокалипсис, "планиран" за 2012 г. Освен датировката на основните събития в историята на маите също е под въпрос. Според пророчеството датата на тъй наречения Ден на страшния съд е определена въз основа на това, че календарът на маите завършва през 2012 година.

Календарът на маите е бил преобразуван в съвременен григориански календар, като при изчисленията е била използвана константата, наречена GMT по първите букви на фамилиите на тримата видни изследователи на ранните маи Гудман, Мартинес и Томпсън. В новата книга особено се подчертава, че в повечето ранни изследвания на календара на маите учените са използвали испански колониални документи, които са били написани на езика на маите, но с латински букви. Това обстоятелство има огромно значение, изтъква авторът на новото изследване Герардо Алдана, професор от Калифорнийския университет с Санта Барбара, който се занимава с изследвания на етническата група чикано.

По-късно константата GMT била подкрепена от американския лингвист и антрополог Флойд Лаунсбъри, който използвал данни от Дрезденския кодекс за движението на планетата Венера, тъй като календарът на маите се базира върху тях. Но както сочи в новата книга Алдана, доказателствата на Лаунсбъри не са напълно неопровержими.

Интересното е, че Алдана не дава никакъв отговор как календарът на маите може правилно да бъде преобразуван в съвременен. Той просто съсредоточава изводите си върху това, че днешните тълкувания на календара са неправилни.

Статия от вестник "Минаха години".

Няма коментари:

Публикуване на коментар