"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

23.04.2011 г.

През октомври 2005г: Птичия грип може да убие 150 милиона души

Пандемията от птичи грип, която може да погуби 150 милиона души, заплашва планетата . Страховитата прогноза е на Дейвид Набаро, експерт от Световната здравна организация (СЗО), съобщена от световните агенции. По мнението на британеца пандемията е неизбежна и се дължи на мутирането на вируса H5N1, който по принцип поразява само пернати. "Това е като комбинация от глобалното затопляне и СПИН, при това птичият грип се разпространява 10 пъти по-бързо", обяснил Набаро. Той бил повикан в централата на ООН в Ню Йорк, за да разработи стратегия за възпиране на възможна глобална епидемия от заразата.

Вирусът на птичия грип плъзна през 2003 г. в азиатските страни. Заразата главоломно се разпространи върху пернати във ферми в Индонезия, Филипините, Виетнам, Сингапур, Тайланд, Китай. За 2 г. грипът погуби десетки милиони птици, от които 10 милиона само в Индонезия. В Азиатския регион са регистрирани и 70 случая на хора, за които се предполага, че може да са заразени с птичи грип. 6-тима от тях починаха.

Пандемията може да вземе между 5 или 150 млн. човешки жертви, твърди Набаро. От три фактора зависи колко души ще загинат - в коя страна ще започне епидемията, колко бързо ще бъде открита тя и какви мерки ще бъдат предприети. Най-лошия сценарий е птичия грип да се прехвърли върху човека в някоя от бедните и едновременно свръхнаселени страни. Освен в Азия птичия грип бе регистриран миналия месец и в Русия. Той бе пренесен от прелетни птици. Няма данни тази зараза да е достигнала България.
Най-смъртоносната грипна епидемия в света е от 1918 г. Тя отне живота на 40 млн души.

Статията е от в. ''Дневен труд'' 2005 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар