"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

20.04.2011 г.

През юни 2006: Чуждите инвестиции " помпат" инфлацията у нас

Комбинацията от висок търговски дефицит, чужди инвестиции и лихвени проценти създава силен натиск в България, Румъния и Турция. Това се твърди в годишен доклад на Световната банка за финансиране на страните с развиващи се икономики, публикуван вчера. От институцията припомнят, че в горепосочените страни монетарните институции са повишили лихвите, за да овладеят проблема. Но заради по-високите лихви в страните идват нови пари от чужбина, които също допринасят за покачване на инфлацията.

Чуждестранните капиталови потоци допринасят за увеличаване размера на кредитите в държави, сред които е и България, отчитат от Световната банка. През 2005 г. инвестициите в 123-те държави с развиващи се икономики са достигнали рекордната стойност от $ 491 млрд., твърди проучването. През 2005 г. развиващите се държави са отчели среден икономически ръст от 6,4% , докато богатите държави - само 2,8% ръст. За м.г. глобалната икономика е нараснала с 3,6%.

Високите цени на петрола не са оказали сериозни влияния върху глобалния икономически растеж, като все пак са допринесли за намаляването му с 0,5%. Заради скъпия петрол през 2005 г. страните с развиваща се икономика са отчели по-високи разходи със $ 137 млрд. За сравнение, "загубите" на САЩ от това са $ 125 млрд. Все пак петрола допринася за евентуални рискове за икономическото развитие, защото несигурността на доставките на "черното злато" може значително да повиши цената на суровината.

Сред другите опасности, които заплашват развиващите се държави, са политическите сътресения и евентуалното разпространение на болестта птичи грип. Експертите на Световната банка са оптимистични за цената на петрола, като очакват през 2008 г. тя да е около $ 60 за барел (159 л.). В момента барелът се котира за около $ 72.

Статията е от вестник "Дневен труд" 2006г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар