"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

27.04.2011 г.

През януари 2006г: Катастрофа чака света през 2050 г.

Тотална катастрофа очаква планетата след 45 г. съобщи вчера в. "Лос Анджелис таймс". Прогнозата е направена от 1300 учени от 95 страни. Те са подготвяли изследването си в продължение на 4 г. по поръчка на ООН. Според него след около половин век населението на Земята ще нарасне с около една трета, достигайки 9 млрд. души, а обемът на световната икономика ще се увеличи четири пъти. От това ще последват редица трудности.

Повечето хора ще живеят в мегаполисите, които ще потънат в отпадъци и отходни води. Почти всеки жител на планетата ще узнае какво е глад и липса на питейна вода. Световната промишленост ще се сблъска с хронична липса на суровини - полезни изкопаеми и енергийни ресурси. Между временно равнището на световния океан ще се покачи и ще залее голяма част от сушата.

Заради климатичните промени рязко ще се увеличи и броя на природните бедствия като урагани, невиждани студове или суша в райони, за които днес те са несвойствени. Ще изчезнат множество животински и растителни видове, от което ще последва срив на рибната индустрия. Ще изчезнат и кораловите рифове. По планетата ще плъзнат и непознати болести.

"Въпреки, че прогнозата е за тотален упадък, това е по-скоро история на надеждата", обяснява Стивън Карпентър от университета " Уисконсин-Медисън", които е един от водещите съставители на доклада. По думите му хората имат възможност да променят бъдещето, стига да се заемат с това от сега. "Това е положителна новина", отбеляза Карпентър.

Статия от в. "Дневен труд" 2006 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар