"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

20.11.2010 г.

Как да се отървете от хъркането


Леките му форми често се предизвикват от "лошите" пози на спане, особено тази по гръб, поради т.нар. потъване на езика. Има простичък и ефективен начин да се отучите от " вредния навик ". На пижамата (между лопатките) се зашива джоб, в който се слага топка за тенис. Така всеки опит да се легне по граб ще завърши със събуждане и обръщане настрана. В началото прилагането на този "метод" може да влоши съня, особено при хората, свикнали да спят в тази поза. Но за 3-4 седмици се свиква.

Трябва да се "осигури" по- високо положение на главата. Може да се наклони цялото легло, да се поставят подложки под краката му с височина около 10 см от горната страна или да се сложи подложка под матрака - по подобие на медицинско легло. Повдигнатото положение на тялото намалява потъването на езика дори и при лягане по гръб. Още повече, че течността в организма се насочва надолу, което води до намаляване на оттичането на слизестата обвивка на равнището на носоглътката, а просветът се увеличава и съответно хъркането намалява. Не спете на големи и твърди възглавници, тъй като тялото в този случай се плъзга надолу и главата се оказва силно наклонена. Това може да засили хъркането. За добър сън без хъркане спете на невисоки плоски или на специални контурни възглавници.

Тези хитринки помагат не само при хъркане, но и при връщане на част от съдържанието в стомаха, което често се случва при пълните хъркащи хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар