"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

26.02.2011 г.

През декември 2006: Нова корупция в болниците

Задава се нова вълна на корупция в болниците, съобщи вчера доц. Борислав Китов, председател на парламентарната Комисия по здравеопазването. До масови рушвети щяло да се стигне заради недостатъчните средства, предвидени в бюджета на здравната каса за догодина. Според гласувани снощи текстове от проекта му се въвеждат железни лимити за лечение на пациентите. Това е връщане на здравната система към държавно субсидиране, както беше преди 10 години, казаха вчера депутати. Скандалния член 4 от проектобюджета беше приет с гласовете на управляващото мнозинство. Според него надхвърли ли се планираната бройка, примерно на болните от пневмонии, ще се правят списъци на чакащи за прегледи и лечение. Който иска веднага да влезе в болница, ще трябва да се бръкне в собствения си джоб и да плаща подкуп, обясни доц. Китов вчера. Другата възможност била да се чака за лечение по 2-3 месеца, а може и с години.

Повече от 200 доктори, зъболекари и сестри от цялата страна се събраха вчера на протест пред парламента. Организирани от Българския лекарски съюз, те носеха плакати: "Бюджетът на НЗОК - равен на геноцид", " 6% от БВП за здравеопазване!" , " Достоен труд - достойно заплащане" и др. От импровизираната трибуна изплакаха болката си проф. Станка Маркова, шеф на асоциацията на медсестрите, Пламен Георгиев, представител на джипитата, д-р Димитър Ленков от Софийската лекарска колегия и др.

Ако парламента гласува споменатия бюджет на касата, здравната реформа ще блокира, каза вчера и д-р Андрей Кехайов, шеф на Българския лекарски съюз.
Статия от в. Дневен труд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар