"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

27.02.2011 г.

През юни 2006: Екоминистърът иска днес градинката на "Покойника"

Кабинетът трябва да реши днес дали ще даде култовата столична градинка, известна като "Дома на покойника", на министър Джевдет Чакъров. Екошефът е внесъл докладна записка, с която иска теренът да се прехвърли от финансовото министерство на неговото ведомство, за да строи там нова сграда за чиновниците си. Теренът е с площ 1836 кв.метра и се намира на ул. "Раковски" 104-106.

Джевдет Чакъров е вторият министър, който иска да ликвидира градинката. Опит да вземе мястото пръв направи бившия финансист №1 Милен Велчев от кабинета на Симеон Сакскобурготски. На 30 юни м. г. царското правителство в оставка подписа сделка с английската компания "45 УЕСТ" за построяване на 5-звезден хотел и административна сграда за финансовото ведомство в зелената площ на пъпа на София. Софийска градска прокуратура обаче я обяви за неправомерна. Непосредствено до спорния имот се намира информационен център за НАТО на Министерството на отбраната. Военните са внесли отрицателни становища по искане на Чакъров за терена. Според тях, ако кабинетът разреши строежа, трябва да се премести центърът. А това застрашава националната сигурност, защото отдолу има подземия със секретни комуникации и възли. Около 4000 души са се подписали срещу взимането на градинката.

"Докато аз съм кмет, няма да дам разрешително за строеж върху зелените площи на "Покойника", категоричен бе вчера пред репортер на "Труд" столичния кмет Бойко Борисов.

Статия от вестник "Дневен труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар