"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн

26.02.2011 г.

През декември 2006:Северния океан остава без лед

Ледът може почти да изчезне от Северния ледовит океан до 2040г., ако затоплянето на Земята продължи със сегашното темпо, предупреждават учени.

Ако емисиите на вредни газове в атмосферата продължат, цикълът на топене и замръзване на водата в Северния ледовит океан ще се наруши катастрофално. Учени от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ и техни колеги от канадския университет "Макгил" са направили компютърна симулация на развитието на района през идните години. Те предричат, че ледената площ през септември, месецът през който всяка година започва да се образува новия лед, ще се свие от 5,9 млн.кв.км. до 1,9 млн.кв.км. за 10 години.

До 2040 г. " малко количество от целогодишния морски лед ще остава край бреговете на Гренландия и Канада през лятото", прогнозира учените. Според тях дебелината на останалия лед през зимата ще намалее от 3,5м до по-малко от метър. "Топенето през следващите десетилетия ще е катастрофално", заяви ръководителката на изследването Марика Холънд. Според нея вредните газове в атмосферата задържат топлината от слънцето и така повишават температурата на земната повърхност. Периферни фактори също ускоряват топенето. Водната повърхност например поема повече слънчева топлина от леда. Обезледяването ще промени атлантическото течение Гълфтрийм, което обуславя мекия климат в Западна Европа.

Статия от в. Дневен труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар